Ohita navigaatio

Uusimaa oli eduskuntavaalien keskiössä

Eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiiri oli Suomen suurin. Sieltä valittiin 37 kansanedustajaa, joista 16 on uusia. Mukaan mahtuu yksi opettajataustainen edustaja, joka säilytti paikkansa näissä vaaleissa. Uudenmaan merkitystä lisäsi erityisesti se, että näissä vaaleissa oli jaossa yksi paikka enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Kokoonsa nähden Uudenmaan vaalipiiri on väkirikas ja alueellisesta näkökulmasta hajanainen. Ehdokkaan näkökulmasta yhdessä kunnassa saavutettu tunnettuus ei takaa sitä naapurikunnan alueella.

Edellisissä vaaleissa Uudeltamaalta kokoomus sai 9 kansanedustajaa, Sdp 7, perussuomalaiset 6, vihreät 5, Rkp 3, keskusta ja vasemmistoliitto molemmat 2 sekä kristillisdemokraatit ja Liike Nyt molemmat yhden. Nyt tilanne on muuttunut, joskin kokoomus jatkaa suurimpana puolueena kaksi lisäpaikkaa saaneena. Vastaavasti vihreät menettivät kaksi paikkaa. Perussuomalaiset ja SDP saivat molemmat yhden lisäpaikan. Vasemmistoliitto puolestaan menetti yhden paikan. Keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien kansanedustajien paikkamäärät säilyivät ennallaan.

Vaalimittelössä tehtiin lupauksia koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta arvostavaan sävyyn. Kouluille toivottiin riittäviä resursseja, järkeviä luokkakokoja, ja lapsille tarvitsemaansa tukea. Rahoitusta luvattiin ehdottomasti vahvistaa ja korkea osaaminen nähtiin ainoana kansallisen menestymisen takeena. Konkreettisia lisärahoituksen kohteitakin esitettiin, kun oppimisen tuen kokonaisuudistukselle esitettiin 200 miljoonaa euroa.

Erityisesti puolueiden puheenjohtajien koulutuspuheessa kuuluivat sanat “resurssit” ja “lisääminen”. Kahdeksan yhdeksästä eduskuntapuolueesta linjasi vaalien edellä, ettei koulutuksesta leikata. Koulutusta on siis puolustettu ja nyt on pidettävä kiinni puolueiden antamista koulutuslupauksista. Koulutuksen perusrahoitusta on lisättävä pitkäjänteisesti ja tulevan hallitusohjelman pitää lujittaa koulutuksen perustaa sekä turvata osaamista ja tutkimusta.

Omasta ja edustamani yhdistyksen puolesta kiitän kaikkia ehdokkaiksi lähteneitä. Itsensä likoon laittaminen ja julkituotu kiinnostus yhteisten asioiden hoitoon on aina kunnioitettavaa. Samoilta tahoilta kuuluvat myös onnittelut kaikille uudelleen valituille ja uusille kansanedustajille.

OAJ Uudenmaan alueyhdistys tekee yhteistyötä Uudenmaan alueen kansanedustajien kanssa. Ehkäpä jo ensi syksynä kohtaamme vierailulla eduskuntatalossa. Tai sitä ennen Pori Areenassa kesällä.

Ilkka Miettinen,

alueasiantuntija

Tapahtumat

Tapahtuma | 15.12.2023

Hallituksen kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7600.