Ohita navigaatio

Uudenmaan alueyhdistyksen puheenjohtajan kevätkirje 2021

Arvoisat Uudenmaan alueen opettajat varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen asti

 

Kulunut vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen ja voimia vaativa meille kaikille kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijoille. OAJ:n hallituksen esittämänä OAJ palkitsi meidät kaikki oikeutetusti Vuoden koulutusvaikuttaja-palkinnolla, jonka OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja OAJ:n valtuuston puheenjohtaja Anna Renfors julkistivat Educa-messuilla. Tähän liittyen OAJ järjesti meille upean Vuoden koulutusvaikuttaja-gaalan pe 9.4., jonka yhteydessä saimme nauttia hienosta live-musiikista ja imitaatioista kansallisten huippuartistien Jarkko Tammisen, Paula Vesalan ja Lauri Tähkän esittäminä. Lisäksi kuulimme positiivisia terveisiä eri asteiden opettajilta ja työnantajan edustajaltakin. Arvokkuutta juhlaan toi pääministeri Sanna Marinin puhe opettajille. Mielestäni gaala ajoittui meille opettajille oikeaan ajankohtaan ennen kevään loppurutistusta. Ajankohtaan, jolloin koronarokotukset edistyvät ja ilmassa on raskaan talven jäljiltä toiveikkuutta ja tulevan kesän odotusta.

OAJ:n valtuusto kokoontuu kevätvaltuustoseminaariin 5.-7.5. Yhtenä käsiteltävänä asiana on ammattijärjestötoiminnan uudistamiseen liittyvät suunnitelmat, joihin liittyen tullaan käymään keskustelua sen pohjalta, mitä paikallisyhdistysten ja alueyhdistysten toiminnan uudistamiseksi jäsenistön edunvalvontaa yhä paremmin palvelevaksi on kehitteillä. Tähän liittyen tullaan pitämään ensi syksynä ylimääräinen OAJ:n valtuusto, jossa tehdään päätöksiä valmistelutyön pohjalta. Suunnitelmissa on aluetasoa koskien muutos alueyhdistysten yhdistysmallin purkamiseksi ja muuttamiseksi alueverkostoiksi, joita OAJ ohjaisi yhteneväisesti. Tähän liittyen OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksessäkin on hallitusta ja valtuutettuja sekä aluetoimijoita tiedotettu ja työllistetty käymään keskustelua How space-etätyökalun avulla ja kannustan myös käymään keskustelua jäsenyhdistyksissämme, että tiedetään, mitä ammattijärjestötoiminnan uudistamisessa on suunnitteilla. OAJ:n hallitus tulee tekemään esityksen tulevalle kevätvaltuustolle näihin uudistussuunnitelmiin liittyen ja siksi alueemme valtuutetuille saa halutessaan antaa evästystä tulevaa varten. Minusta meidän on tärkeä nostaa esille kannanotoissamme OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen toiminnan hyvät käytänteet, kuten koulutustarjontamme ja erinomaisesti toimivat alueelliset työryhmät ja verkostot. Jo tässä kohtaa kiitos kaikille koulutuksien suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneille ja työryhmien sekä verkostojemme ja tiimien vetäjille.

OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen kevätkokous on keskiviikkona 21.4. klo 18. Tilaisuuden lämmittelee stand up-koomikko Mikko Vaismaa 17.30-18. Sääntömääräisinä asioina käsitellään hallituksen laatima kertomus kalenterivuoden toiminnasta, käsitellään yhdistyksen tilit edelliseltä vuodelta ja toiminnantarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä. Tervetuloa sankoin joukoin kevätkokoukseemme!

OAJ Uusimaan hallitus järjestää jäsenillemme Eläkeinfon 20.4., kuntavaaliehdokkaiden koulutuksen opettajataustaisille alueemme ehdokkaille 27.4. ja kuntavaali-iltamat 20.5. Kuntavaaleihin liittyvässä koulutuksessa alueyhdistyksemme jäsenyhdistyksiin kuuluvat kuntavaaliehdokkaat saavat tietoa OAJ:n kuntavaalitavoitteista. Alueasiantuntijamme Ilkka Miettinen kertoo alueellisen ajankohtaiskatsauksen koulutuksesta ja kasvatuksesta ja kuntavaalikoulutuksesta vastaava varapuheenjohtajamme Pirjo Leväniemi kertoo omakohtaisen kokemuksensa pohjalta siitä, millaista on olla opettajana kuntapäättäjä. 20.5. kuntavaali-iltamiin pyrimme saamaan mukaan Uudenmaan alueelta eri puolueista nimekkäitä poliitikkoja keskustelemaan kasvatukseen ja koulutukseen liittyvistä asioista. Kuntavaalit 2021 ovat ennen kaikkea vaalit koulutuksen ja sivistyksen puolesta. Siksi nyt on tärkeätä, että jäsenyhdistyksissämme järjestetään kuntavaaleihin liittyen koronaturvallisuus huomioon ottavia tilaisuuksia (esim. etänä toteutettavat olohuonetentit).

Vaalien siirron myötä myös OAJ:n kuntavaalikoneen päivämäärät siirtyivät lähemmäs vaaleja. Kone sulkeutuu ehdokkailta 16.5. päivän päättyessä. Kone aukeaa äänestäjille 18.5. Vastauksia koneessa nyt noin 5200. Vauhti on tasaantunut ymmärrettävästi, kun vaalit siirtyivät, mutta odotettavaa on, että vauhti alkaa taas kiihtymään huhtikuun lopusta alkaen.

Koneessa aktiivisimmat puolueet ovat kokoonsa ja ennakoituun ehdokasmäärään suhteutettuna Perussuomalaiset, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Tuloksia koneesta OAJ aloittaa julkaisemaan toukokuun aikana ja vauhti tulee kiihtymään kohti vaaleja.

Sitoutunut -kampanja on alkanut pyöriä laajasti lehdissä, televisiossa, somessa ja katukuvassa. Kampanjan toinen lähtö on ajoitettu ennen vaaleja, jolloin mukana on myös vaalikoneen mainostus. Vaalikonetta tullaan mainostamaan erikseen laajasti.  Ehdokkaiden kannattaa siis olla mukana koneessa. Opettajuuden arvostushankkeen kautta on meidän kaikkien vielä mahdollista laittaa sitoutunut-kehyksiä profiilikuviimme ja somettaa laajalla rintamalla sosiaalisen median eri kanavien kautta. Tehdään yhdessä hieno arvostuskampanja opettajuuden puolesta!

 

Kiitos arvokkaasta työstänne teille kaikille opetusalan ammattilaisille! Voimia loppukevään rutistukseen!

 

Yst.terv. Tuomo Suihkonen, OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7600.