Ohita navigaatio

10 joululahjaa opettajalle (jotka ovat oikeasti mieluisia)

10 joululahjaa opettajalle (jotka ovat oikeasti mieluisia)

  1. Työrauha. Olen parhaimmillani opettajana, kun saan rauhassa suunnitella, opettaa ja arvioida. Työn jatkuva keskeytyminen on raskasta ja saa pitkähermoisenkin opettajan kireäksi kuin joulukuusen valonauha, johon koiranpentumme viime jouluna sotkeutui.
  2. Hymyjä. Paras mahdollinen lahja on se, kun näen oppilaan kasvoilla sen hymyn mikä tulee, kun vaikea asia on mennyt aivojen käsittelyprosessin läpi ja oppilas ymmärtää osaavansa käyttää opittua. Ja se hymy mikä nousee opettajan kasvoille, kun oppilas oppii asian, jota on harjoiteltu ja harjoiteltu ja harjoiteltu ja yhtä monta kertaa epäonnistuttu.
  3. Reipasta tekemistä. Leikkivä lapsi on terve ja sen voisi näin tietokoneaikana muuttaa muotoon liikkuva lapsi on terve. Jos lapsen ainoat ulkoilut ja liikunnat tapahtuvat koulupäivän aikana, lapsi ei jaksa opiskella koko päivää. Antakaa vanhemmat lasten olla lapsia ja laittakaa ne pelikoneet kiinni ja patistakaa lapset ulos. Kitinää kuuluu ihan varmasti mutta jos se nettiyhtiö sattuu laittamaan joka ilta netin kiinni kuudelta ja ainoastaan teidän kodistanne, niin minkäs sille voi. Kohtaloon täytyy vaan tyytyä.
  4. JIM jotain ihan muuta. Opettajat ovat ihmisiä, juu sitä on vaikea uskoa että emme ole supersankareita, ja tarvitsemme jotain muutakin kuin pelkkää työtä. On ihan ok, että emme vastaa illalla tai viikonloppuna Wilmaviesteihin tai emme yhden illan aikana tarkista niitä 25 esseekoetta, pitää meillä opettajilla olla aikaa tehdä muutakin. Joku urheilee, joku kutoo ja toiset valmistautuu seuraavaan työpäivään kuoharin ja vanhojen Hunks-filmatisointien avulla. Kukin taaplaa tyylillään.
  5. Wilmaton joululoma. Joululoma kestää koulutusasteesta riippuen noin kaksi viikkoa ja sen pituisen loman soisin jokaiselle opettajalle. Ja jokaiselle lapselle vietettävän omien huoltajien kanssa. Minä lupaan ja vannon, kautta Karvisen ja Ressun, että en laita joululomalla vanhemmille viestiä. Toivon että vanhemmatkaan eivät laita minulle. Monesti lomalla vanhemmillakin on aikaa ja alkaa tulemaan mitä ihmeellisempiä viestejä: pikku-Kallen toiset jumppahousut ovat hävinneet koululle ja voisin nyt lomalla ehtiä hakemaan niitä, että jos ope tulisit koululle katsomaan mistä ne voisi löytyä. Ja ne ainaiset lausuntopyynnöt lääkäreille, miten ne voivat kaikki erääntyä joulukuun loppuun?
  6. Joululoma lapsille. Opettajana en anna joululomalle läksyjä, muuta kuin: muista levätä ja nauttia. Antakaa vanhemmat lastenkin lomailla. Lomalla ei tarvitse opiskella ja minä en mielelläni ottaisi vastaan wilma-viestejä joissa pyydetään antamaan läksyjä lomalle. Minulla tulee olla vapaus päättää omasta työstäni, olenhan oman työni ammattilainen.
  7. Kiitos tehdystä työstä. Sana kiitos on kaunis ja riittävä. Se kertoo minulle, että olette huomanneet työn mitä olen tehnyt ja arvostatte sitä. Sana kiitos kertoo ja antaa minulle enemmän kuin repussa liiskautunut kukkanen. Kiitosta annan oppilaillekin, joten he osaavat kiitoksen antamisen ja saamisen tärkeän taidon jo.
  8. Flunssaton loma. Tiedän että teillä vanhemmilla on paljon valmisteltavaa ennen joulua mutta pidetään ne flunssaiset lapset kotona. Haluaisin nauttia lomastani enkä olla ensimmäistä viikkoa kipeänä.
  9. ZZZZZZZZZZZ unta… Haluan unohtaa työt hetkeksi. Olen parempi opettaja levänneenä ja siitä hyötyy niin oppilas, vanhempi, kollega, työnantaja kuin koko universumi.
  10.  Suklaa. Noh… olemmehan kuitenkin vain ihmisiä ja en tiedä yhtään opettajaa joka ei suklaasta tykkää.

 

I’m a teacher, what’s your superpower!

 

Katja Mäkinen

erityisluokanopettaja ja jouluintoilija

OAJ Uudenmaan hallituksen jäsen

Tapahtumat

Tapahtuma | 15.12.2023

Hallituksen kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7600.