Blogi

Risujen kerääjät

Share |

Torstai 23.4.2020 klo 21:33 - Säde Heikinheimo


Savotta


Katselen Facebookissa ystäväni videoklippiä. Siinä hän hymyillen siivoaa mökillään hakkuiden jälkiä. Harava ja kottikärryt, siinäpä oivat apuvälineet. Jälki on siistiä ja viimeisteltyä. 

Katselen ulos ikkunasta. Siellä kaupungin metsäosasto siivoaa hakkuiden jälkiä. Traktorin metallikoura tarttuu risuihin ja siirtää ne peräkärryyn. Ihailen kuljettajan taitoa pujottaa oksakimput pystyyn jääneiden runkojen välistä. Traktori ja peräkärry ovat oivat apuvälineet. Jälki on rosoisempaa kuin haravalla, mutta savottakin on toisenlainen. 

Ystäväni työskennellessä soi linnunlaulu, traktorin kuljettajalla taitaa olla korvasuojat, ainakin hän istuu ergonomisesti hyvällä, tarpeen mukaan kääntyilevällä tuolilla. Ystäväni ergonomiasta ei kukaan kanna huolta, vaikka hyvältä sekin onneksi näyttää.

Aloitan pianotunnin, pikkuoppilas haluaa oppia kivan koiralaulun, sehän sopii hyvin. “Laulu alkaa G:stä, löydätkö G:n?” “Onko se tämä?” “Ei ole. Muistatko kun lueteltiin C, D, E, F, G?” “Onko se tämä?”  “Ei ole. Etsi mustat kolmoset, ...” “?” ...

Miltä mahtaa näyttää etäopettavien kollegojen työ juuri nyt? Toivottavasti yhtä iloiselta kuin ystäväni risujen keruu ja yhtä ergonomiselta kuin traktorinkuljettajan työ. Pahaa pelkään, ettei näin ole. 

Olosuhteet eivät kollegoilla ole suotuisat. Pelit ja vehkeet eivät mahdollista viimeistelyä, hyvä jos jonkinlaisen ymmärrettävän tuloksen saa aikaiseksi. Rouhea lopputulos ei miellytä kauniiseen tottunutta korvaa, ei ainakaan kännykän välityksellä.

Opettajat toimivat eturintamassa, moni altistuu pahasti koronalle. Tulevaisuutta on nyt rakennettava kaikesta huolimatta. Etäopettajat ovat osoittautuneet luoviksi sopeutumisen mestareiksi. Valitettavasti liian harva työnantaja antaa heille asiaankuuluvan arvon, joissain paikoissa on jopa käynnistetty yt-neuvottelut! 

Toivon hartaasti opettajille viisautta pitää huolta omasta jaksamisestaan ja järkeä tyytyä puolivillaiseen, jos täysipainoinen ei ole mahdollista. Toivon, että osaisivat olla ymmärtäväisiä, kärsivällisiä ja sitkeitä näissä poikkeusoloissa.


Voi kunpa itse osaisin!


#etätyö  #arkijärki  #etäopetus  #koronavirus

 

Avainsanat: etätyö, arkijärki, etäopetus, koronavirus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini