Blogi

Tytärliitto

Share |

Maanantai 16.12.2019 klo 13:10 - Jari Salminen


Tytärliitto


Nyt syntyi kuningasajatus (-: Tes-shoppailu on herättänyt voimakkaita tunteita työntekijöitä edustavissa ammattiliitoissa. Työnantajat eivät taas näe työehtosopimuksen vaihtamisessa edullisempaan ongelmallisena. 


Käännetään ajatusleikki toisinpäin. Mikseivät ammattijärjestöt nimeä toisiaan tytärliitoiksi, joihin jäsenet voitaisiin tarpeen tullen siirtää. Liittojen välisenä yhteistyönä toimittaisiin tarvittaessa niin, että jäsenet siirtyisivät aina siihen liittoon, jossa työtaistelut ovat käynnistymässä. Näin loppuisivat laittomat lakot ja yksi asia kerrallaan voitaisiin tarvittaessa hoitaa käyttämällä ankaria työtaistelutoimia ympäri vuoden ja sopimuskausien. Työnantajathan pyrkivät estämään tätä sopimalla eri sopimukset päättymään eri aikoina, mutta liittoshoppailulla järjestyisivät asiat työntekijöiden näkökulmasta tehokkaasti - jos sallitaan termin hyväksikäyttö tässä yhteydessä. Mille tämä kuulostaisi? 


Jos hajatelma herättää sinussa keinotekoisuuden vaikutelman, voit helposti ymmärtää ammattiliittojen kannan tes-shoppailuun. Mitä järkeä on sopia ja sitoutua sopimuksiin, jos toinen osapuoli voi halutessaan vaihtaa sopimusta itselle edullisempaan. Neuvotteluissahan käydään kauppaa työrauhasta, johon ammattiliitot sitoutuvat palkankorotuksia ja työehtoja vastaan. Allekirjoituksilla molemmat osapuolet sitoutuvat noudattamaan näitä sovittuja ehtoja määräajan. Jos jompikumpi osapuoli rikkoo sopimusta, saa se siitä kyllä rangaistuksen nopeasti tuomioistuimessa. Yksi digiajan tutuksi tullut perussääntö olisi hyväksyttävä myös työmarkkinoilla pöydän molemmilla puolilla uusia avauksia luotaessa: Jos joku idea tuntuu liian hyvälle ollakseen totta…


Jari Salminen

JUKO-pääluottamusmies

@JariSalminen1 

 
Jarin_kruunu.png


Kommentit

27.12.2019 23:38  riviluottamusmies

Eikö meillä jäsenilläkin ole valitettavasti tapana kuulua omien henkilökohtaisten preferenssien mukaan milloin mihinkin liittoon - milloin halvemman hinnan (esim. YKA ja YTY), milloin koulutuksemme (esim. Talentia tai Insinööriliitto), milloin paremman edunvalvonnan (esim. projektihenkilöstö Tieteentekijät tai AE) vuoksi. Ei kai se ole keinotekoista, vaikka se hajottaakin rivejämme? Sitä varten kai juuri meidän pitäisi saada oma koneemme parempaan kuntoon, jäsenmaksut kohtuullisiksi, Olli pois hännystelemästä Sturea ja edunvalvontaosasto pois KT:n talutusnuorasta kokeiluineen ja tämä-on-tulevaisuus-ja-alistukaa -asenteineen.

10.1.2020 13:31  Jari Salminen

Vähän leikkimielellä tuota kirjoittelin, vaikka aihe kipeä onkin. Oma koneemme saa voimansa meistä kaikista jäsenistä ja yskii myös kanssamme, jos yskä tulee. Itse kyllä liputan täysillä OAJ:n toimiston porukan puolesta, hyvää työtä ja täysillä tekevät.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini