Blogi

Shakki voi rikastuttaa opetustasi

Share |

Perjantai 29.11.2019 klo 22:16 - Jari Salminen


Shakissa looginen ajattelu yhdistyy luovaan ajatteluun


“Toisin kuin monissa muissa lautapeleissä, shakissa ei käytetä noppaa. Siinä on kyse puhtaasti pelaajien pelin aikana tekemistä valinnoista ja ratkaisuista. Pelin aikana pelaaja havainnoi, tutkii, vertailee, päättelee, muistaa, tekee valintoja ja ratkaisuja, oivaltaa ja onnistuu. Shakissa looginen ajattelu yhdistyy luovaan ajatteluun. 


Shakkipelin aikana erilaiset pelitilanteet vaativat pelaajalta keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Shakki tarjoaakin pelillisen ympäristön toiminnanohjauksen ja itsesäätelyn taitojen harjoittamiseen.” (Shakkipedagogiikan opas)


Minun luokassani oppilaat ovat aina saaneet pelata shakkia, koska olen opettajana kokenut sen motivoivan monipuolisesti lapsia. Yleensä lapset ovat opettaneet toisiaan, mutta innokkaimpien luokkien kanssa olen joskus pitänyt koululla myös shakkikerhoa. Vaikutuksia oppimistuloksiin en osaa edes arvioida, saati sitten tieteellisesti todistaa. Mutta luulen oppilaideni pitävän pelin ja sen opit mukanaan koko elämänsä - ja ilon lisäksi myös hyötyvän siitä muodossa tai toisessa. 


Monet maat satsaavat shakkiin paljon Suomea enemmän. Norjassa maailmanmestari on tuonut mukanaan suuren shakkibuumin, mikä varmasti tulee näkymään aikanaan myös maan kansainvälisessä shakkimenestyksessä. Onko sinunkin luokassa mestaritason pelaaja, joka odottaa vain kipinää? Tähän kysymykseen löydät ensiapua ja tukea uudesta oppaasta, joka on ladattavissa ilmaiseksi Opinkirjon sivuilta.


Shakkiprdagogiikan opas soveltuu hyödynnettäväksi niin oppitunneilla kuin koulujen kerhotoiminnassakin. Sitä täydentää Koulushakin videokirjasto, jonka kanssa lapset pärjäävät ominkin päin. Valmista materiaalia on luvattu jatkossa tuottaa lisää, jos kiinnostusta löytyy.

Koulushakin osaston (6S50) löydät tammikuussa myös Educa-messuilla. Perjantaina voit kokeilla omia pelitaitojasi Koulushakin junioreita vastaan ja lauantaina nämä kaverit ovat haastaneet eduskunnan shakinystävät, jotka astuvat Tahto-lavalle 15:15-16:15 Osastolla tarjolla asiantuntemusta, välineitä ja lisää vinkkejä. Shakki voi rikastuttaa sinunkin opetustasi ja nyt on sinun vuoro siirtää.


https://opinkirjo.fi/2019/11/27/uusi-shakkiopas-opettaa-shakkia-helposti-askel-kerrallaan/

https://educa.messukeskus.com/

http://www.koulushakki.fi/


Jari Salminen

@JariSalminen1

Suomen Shakkiliiton Koulushakki-työryhmän jäsen, jolla on vaikeuksia odottaa ja pysyä nahoissaan, kun odottaa maamme magnuksien esiinmarssia

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini