Blogi

Syyskokouspuhe

Share |

Perjantai 29.11.2019 klo 22:13 - Tuomo Suihkonen


Arvoisat uusmaalaiset opettajat varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle

Olette lämpimästi tervetulleita OAJ Uudenmaan alueyhdistyksen sääntömääräiseen syyskokousiltaan tänne Tuusulan Gustavelundiin, jonka aloitamme tänään työhyvinvointiosuudella. Saamme hetken kuluttua kuulla yhteistyökumppanimme vakuutusyhtiö Turvan esityksen ja näyttelijä Jaana Saarisen luennon työhyvinvoinnista. Kiitos myös jo tässä vaiheessa Tuusulan paikallisyhdistyksen puheenjohtajalle Katja Mäkiselle ja Tuusopyn hallitukselle, että saamme olla täällä tänään kokoustamassa sekä herkullisen aterian meille tilanneelle yhdistyksemme emännälle Riitta-Kaisa Kososelle, koko-tiimille ja kaikille tämän illan järjestelyihin tavalla tai toisella osallistuneille.

Minä olen Tuomo Suihkonen, OAJ Uudenmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja 1.1.2019 alkaen. Meitä uusmaalaisia opettajia Hanko-Loviisa väliseltä alueelta on täällä tänään noin 100 paikalle, mikä on minusta hieno asia ja osoitus siitä, että opettajien edunvalvonta on meille tärkeä, yhteinen asia. Kuluva vuosi on nimetty OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuodeksi, eikä syyttä, sillä tiedämme kaikki, että opettajien työmäärä kaikilla eri asteilla varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja aina korkeakouluihin asti on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja monet meistä ovat kuormittuneita yhteiskunnallisesti merkittävässä ja arvokkaassa työssämme. Tiedämme kaikki, että OAJ:n työhyvinvoinnin teemavuoden eri kuukausille nimeämät teemat, kuten työaika riittää, terveellinen ja turvallinen työympäristö, kognitiivinen ergonomia, työilmapiiri, johtaminen,  jne. ovat tärkeitä asioita. Siksi on hienoa, että Uudenmaan alueen opettajat ovat vastanneet fiilismittariin ahkerimmin koko maassa. Vastaukset kertovat, että työpaikoillamme tulisi heti ryhtyä  toimenpiteisiin opettajien työhyvinvoinnin edistämiseksi ja samalla yhteiskunnassamme on tehtävä tärkeitä ratkaisuja tulevien vuosien aikana  koulutuksen ja sivistyksen tason ylläpitämiseksi ja nostamiseksi.

 

Otan puheeksi  kaksi OAJ:n esille nostamaa asiaa: opettajamitoitus ja opettajarekisteri. Eduskuntavaalien aikaan OAJ esitti ratkaisuja Suomelle ja yksi niistä oli opettajamitoitus. Tutkimusten mukaan tärkein syrjäytymistä ehkäisevä asia on oppilasryhmän koko. Opetusryhmät ovat inkluusion myötä entistä heterogeenisempiä ja oppilailla sekä opiskelijoilla on tänä päivänä paljon haasteita kasvunsa tukemisessa ja oppimisessa.  Jotta vuorovaikutus oppilaan ja opettajan välillä onnistuisi ja oppilas saisi yksilöllistä uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta, tulisi ehdottomasti laskea nykyisiä ryhmäkokoja pienemmiksi varhaiskasvatuksesta aina korkeakouluihin asti. Opettajuus on tärkeä asia ja siksi tulisi säätää opettajarekisteri, joka takaisi paremmin sen, että vaativaa opetustyötä tekisivät alan ammattilaiset, korkeasti koulutetut ja osaavat opettajat.

 

Arvoisa syyskokousväki

Te olette kaikki kasvatuksen ja sivistyksen merkittäviä tienraivaajia yhteiskunnassamme ja joukossanne on myös yksi, jonka haluan teille esitellä. Uusi alueasiamies 1.8.2019 alkaen on täällä joukossanne.  Haluamme kuulla: -Kuka olet ja mitä sanottavaa sinulla olisi tälle opettajayleisölle?

Ilkka Miettinen puhuu yhteistyön merkityksestä, yhteisestä opettajuudesta, vaikuttamisesta päättäjiin ja hyvästä yhteishengestä.

Alpo Suhosen lainaus: ”Mistä syntyy energia, mistä ilo, mistä murhe-Tunteista” avatkoon näkymän tähän hienoon iltaan. Saamme nauttia tänä iltana yhteenkuuluvuuden ja yhteisen opettajuuden tunteesta. Meidän kaikkien tuntema Rive, opettaja ja huippujalkapallovalmentaja Huuhkajista totesi kansanjuhlassa :”Nämä pojat uskoivat unelmaan, eivätkä vain uskoneet, vaan he tekivät unelmista totta.” Rive eli Markku Kanerva saa OAJ:n valtuuston aloitteesta ja hallituksen päätöksellä kultaisen Liikunnan hyväksi-ansiomitalin. Olli Luukkainen puhui ansiomitalipäätöksen aikaan, että me opettajat teemme ihmeitä päivittäin. Niin teemmekin, mutta uskoisin, että meillä opettajillakin on myös unelma saada opettaa ja tehdä rauhassa perustyötä, eikä vaan mitä tahansa työtä, vaan yhteiskunnallisesti arvokasta ja merkityksellistä työtä yhteiskuntamme tulevien vaikuttajien ja rakentajien, siis lastemme ja nuortemme eteen. Siihen työhön meidät on kutsuttu ja ennen kaikkea korkeasti  koulutettu. Työtä opettajien edunvalvonnan, yhteisen opettajuuden ja työhyvinvoinninkin eteen tehdään suurella sydämella ja hyvällä yhteistyöllä. Tehdään yhdessä unelmastamme totta.

 

Arvoisa uusmaalainen opettaja

On ilo, että olet täällä paikalla. Olet sydämellisesti tervetullut. Muistetaan tämän illankin jälkeen kukin omilla työpaikoillamme, että paras ope on hyvinvoiva ope! Yhteisen opettajuuden nimissä syyskokousilta on nyt avattu.

 

Seuraavaksi vakuutusyhtiö Turvan edustaja Jouni Haukijärvi esittelee Turvan palveluita. Sen jälkeen kuulemme näyttelijä Jaana Saarisen luennon työhyvinvoinnista ja lopuksi iltamme päättää virallinen sääntömääräinen syyskokous.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini