Blogi

Ammatti ja sivistys

Share |

Lauantai 6.4.2019 - Mona Savinainen


Viime perjantaina 29.3. järjestettiin Ammatti ja sivistys –seminaari. Tapahtumassa analysoitiin ammatillisen koulutuksen uudistuksen toimeenpanoa ja sitä, mitä seuraavalla hallituskaudella ammatillisen koulutuksen kokonaisuudelle pitäisi tehdä.  Seminaarissa eri puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat sekä nuorisojärjestöjen edustajat esittivät näkemyksiä, kuinka ammatillista koulutusta tulisi kehittää. Ammatillisessa koulutuksessa tulee saada valmius työelämään, se ammatti. Samalla kuitenkin koulutuksen tulee taata mahdollisuudet jatko-opintoihin, se sivistys. Koulutuspolitiikka on investointi tulevaisuuteen eikä näin vähällä ei voida saada aikaan laatua, riittävää sivistystä tai ammattitaitoa. Puhutaan koulutukseen suunnatusta koulutusmiljardista, mutta mitä tällä koulutusmiljardilla, tai osalla siitä, tulisi ammatilliseen koulutukseen saada?

Nuoret ja edustajaehdokkaat olivat samaa mieltä, että seuraavan hallituskauden tavoitteena on saada pakollinen, ehkä jopa maksuton, toinen aste. Tavoitellaan myös sitä, että osaamispisteen laajuus määritellään oppituntitasolla ja opiskelijoilla on täydet koulupäivät. Lisäksi halutaan opettajamitoitus kohdilleen sekä riittävästi aikaa laadukkaaseen oppilaanohjaukseen ja HOKSin laadintaan. Lupauksissa oli myös opettajarekisteri pätevistä opettajista.

Toisaalta, kaiken tämän toteuttavat opettajat. Reformi ei ole vielä valmis, mutta myös opettajat tarvitsevat rahaa, tunteja ja koulutusta voidakseen luoda laadukkaan reformin. Muutoksessa kaivataan hallinnon sijaan pedagogista johtajuutta, sitä, että tehdään pidemmän aikavälin suunnitelmia ja arvostetaan opettajien näkemyksiä ja asiantuntijuutta. Tällä hetkellä reformin toimeenpano on pikaspurtteja vailla pitkän matkan suunnitelmaa. Opettajilta vaaditaan paljon, sillä opiskelijaryhmät ovat entistä heterogeenisempia, suurempia ja suuritarpeisempia. Reformin myötä opettajalla voi olla edessään elämänsä ensimmäinen aikuisopiskelijaryhmä – ilman minkäänlaista aikuisopetuskokemusta. Tai ne opinnot, joihin on ennen varattu aikaa 28 tuntia, on nyt ohjattava kuudessa tunnissa - tai verkossa!

Toivon edustajaehdokkaiden suuntaavaan lupauksensa (ja rahaa) opettajiin. Meillä on maailman parhaat opettajat: meistä on pidettävä huolta – annettava työkaluja, koulutusta ja ennen kaikkea työrauha. Me luomme ammatin ja sivistyksen. Toivottava lupaus olisi myös, että seuraavalla hallituskaudella ei toteuteta OPS-uudistusta, palkkajärjestelmäuudistusta, organisaatiouudistusta tai enää enää yhtään leikkauksia. Uskonko näiden lupausten ja toiveiden toteutuvan seuraavalla hallituskaudella? Tässä ei ole kysymys uskosta, vaan teoista!

Mona Savinainen

Kirjoittaja on OAJ Uudenmaan toimija ja äidinkielen opettaja, joka käyttää kohtuuttomasti sanoja toisaalta ja ihana 

MonaSavinainen.jpg

20190329_112406.jpg

 20190329_113821.jpg20190329_113827.jpg20190329_154033.jpg

Avainsanat: #koulutuskannattaa #eduskuntavaalit2019 #koulutusmiljardi #vaalikahvit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini