Blogi

Arvoisat OAJ Uusimaan väki ja opettajat varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle

Share |

Tiistai 8.1.2019 klo 8:22


1.1.2019 alkoi minun puheenjohtajakauteni OAJ Uusimaan alueyhdistyksessä. Edellinen puheenjohtaja  Markku Tikkanen ehti olla OAJ Uusimaan puheenjohtajana aina alueyhdistyksen perustamisesta vuoden 2011 syksystä alkaen ja sitäkin ennen hän toimi Länsi-Uudenmaan YSI-piirin puheenjohtajana. Nyt OAJ Uusimaan jäseninä on yli 7800 varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukion ja ammatillisen puolen opettajaa ja alueemme ulottuu tätä nykyä Hangosta Loviisaan asti. Yhdistykseemme kuuluu myös FSL:ään kuuluvia ruotsinkielisiä opettajia ja OAJ:n valtuustossa on 11 OAJ Uusimaan alueelta viime kevään valtuustovaaleissa valittua valtuutettua. OAJ:n hallituksessa alueyhdistystämme edustavat Kirsi Contursi ja Maarit Rahkola.

 

Uusi vuosi 2019 käynnistyy uuden hallituksen järjestäytymiskokouksella la 19.1. Helsingissä, jolloin muodostamme ammattiyhdistystoimintamme kannalta tärkeät tiimit: edunvalvontatiimin, viestintätiimin ja koulutustiimin, joiden lisäksi työvaliokunta, työryhmät ja luottamusmieskollegiot täydentävät opettajien edunvalvonnan eteen tekemäämme tärkeää työtä. OAJ Uusimaan kevät jatkuu 26.-27.1. hallituksen osallistumisella Educa-messujen päätteeksi risteilylle. Risteilyn jälkeen alkaa toden teolla #koulutusratkaisee-teema, kun to 31.1. pääsemme kansanedustaja Raija Vahasalon kutsumana 50 hengen voimin tutustumaan Eduskuntatalolle. Sama teema jatkuu myöhemmin kevättalvella 21.3.  OAJ Uusimaan kevätkokouksen yhteydessä Hyvinkäällä, josta tulee kevään tärkein edunvalvontatapahtumamme. Tarkoituksemme on kutsua tuolloin kasvatuksesta ja opetuksesta kiinnostuneita kansanedustajaehdokkaita vaalipaneeliin keskustelemaan meillekin tärkeistä teemoista. Yritämme saada OAJ pääkaupunkiseudun mukaan tuohon tapahtumaan ja olemme valmiit itsekin olemaan vastavuoroisesti heidän järjestämässään tilaisuudessa mukana. Ennen eduskuntavaaleja opetustaustaisille ehdokkaille on annettu mahdollisuus kirjoittaa kotisivuillamme olevalle Ehdokasvieraskynä-palstallemme kirjoituksia. Pidetään yhdessä #koulutusratkaisee-teemaa esillä keskusteluissamme, kannanotoissamme ja tapaamisissamme niin, että ympärillämme olevat verkostotkin innostuisivat asiastamme ja saisimme yhdessä hyvillä mielin olla mukana välittämässä kasvatuksen, opetuksen, tieteen ja taiteenkin ilosanomaa yhteiskunnassamme. Eduskuntavaaleissa on kyse vaikuttamisesta. Nyt on korkea aika vaikuttaa ja nostaa ylös teemojamme yleissivistyksen ja opettajuuden arvostuksen ylläpitämiseksi ja nostamiseksi sekä  nuorisomme syrjäytymisen ehkäisemiseksi Suomessa kasvatuksen ja koulutuksen keinoin.

 

OAJ Uusimaa on tehnyt hallituksen, alueasiamies Jari Salmisen, työryhmiensä ja OAJ Uusimaan valtuutettujen kanssa hyvää yhteistyötä yhteisen opettajuuden ja ammattimme edunvalvonnan eteen. Joukossamme on nytkin kokeneita, jo vuosikymmenen tai toisenkin OAJ:ssa toimineita vaikuttajia, joiden kokemuksen ääntä meidän on hyvä kuulla ja kuunnella jatkossakin. Sen lisäksi on uusiakin toimijoita, joilla saattaa olla uudistusmielisiäkin ajatuksia, joita on myös syytä ottaa huomioon, kun pyrimme vaikuttamaan ja kehittämään edunvalvontaamme hyvään ja positiiviseen suuntaan. Erityisesti viestintään meidän tulee panostaa monipuolisesti ja käyttää kaikki osaamisemme siinä hyväksi.

 

Toivotan teidät kaikki uudetkin toimijat innolla mukaan toimintaamme. Uusien toimijoiden koulutus pidetään 8.-9.2. Järvenpään Scandicissa. Se on loistava paikka kouluttautua ja tavata samalla muitakin samassa tilanteessa olevia ammatillisesti aktiivisia ja edunvalvonnasta kiinnostuneita opettajia. Yhteysopettajakoulutus huhtikuun 5.-6.4. kokoaa yhteen OAJ Uusimaan kannalta tärkeän joukon alueellamme toimivia arkipäivän vaikuttajia. Toivotan Teidät kaikki sankoin joukoin mukaan kouluttautumaan ja verkostoitumaan tuolloin Hyvinkäälle Sveitsin uudistettuihin tiloihin. Yhteiset tapaamiset ja keskustelut kollegojen kanssa eri tilaisuuksissa ovat mielestäni parasta vertaisryhmämentorointia ja samalla saa eväitä työssä jaksamiseen ja tärkeää tietoakin omaan ammattiinsa liittyvistä edunvalvonnallisistakin asioista. Kannattaa katsoa toimintakalenteristamme muitakin tärkeitä päivämääriä esim. Varhaiskasvatusillasta, joka pidetään tammikuun 29. päivänä Vantaan Talkootiellä. Tulemme kokoamaan väkeä alueellisille työsuojelun yhteistoimintapäiville 29.3. ja pyrimme olemaan näkyvillä myös OAJ:n alueellisilla sekä valtakunnallisilla luottamusmiespäivillä ja OAJ:n kevätvaltuustossa toukokuussa alueemme valtuutettujen voimin sekä pienellä porukalla Suomi Areenalla Porissa heinäkuussa. Vaikuttaminen on tärkeää ja edunvalvonta saa olla myös kivaa!

 

OAJ on merkittävä vaikuttaja ja alueyhdistys OAJ Uusimaa pyrkii jatkossakin tekemään työtä OAJ:n arvojen mukaan yhdistäen kasvattajia ja opettajia isoksi merkittäväksi joukoksi vaikuttamaan ammatillisina osaajina ammatillisen edunvalvontamme parantamiseksi ja kehittämiseksi alueellamme. Työtä on paljon, mutta nyt kääritään hihat ja aletaan yhdessä tehdä työtä opettajuuden ja yleissivistyksen arvostuksen  ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi sekä opettajien työhyvinvoinnin parantamiseksi kaikilla osaamisemme kentillä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

 

Vuosi 2019 on edessämme ja moni meistä on tehnyt uudenvuodenvaloja ja ehkä tulevaisuuden lupauksiakin tälle vuodelle. Opettajien työhyvinvointi on noussut OAJ:n työelämäbarometrissä ja monissa kannanotoissa sekä OAJ:n valtuustossakin esille ja uskon, että sen eteen meidän todellakin kannattaa yhdessä tehdä työtä. Oppilaidenkin hyvinvointi on paljolti kiinni paitsi perheiden hyvinvoinnista myös opettajien jaksamisesta ja työhyvinvoinnista. Siksi kehotankin kaikkia mukaan talkoisiin puhumaan ja vaatimaankin työpaikoillamme yhteistoimintalain mukaan toimimista. Yhteistoiminta on parhaimmillaan molempia sekä työnantajaa että työntekijää tukevaa toimintaa yhteisten pelisääntöjen mukaan. Edunvalvonta on yhteistyötä ja paras ope on hyvinvoiva ope!

 

Voimia ja jaksamista sekä ilon ja onnenkin tunteita tulevaan vuodelle 2019!

 

Tuomo Suihkonen, OAJ Uusimaan alueyhdistyksen puheenjohtaja

tuomo1.jpg


Kommentit

8.1.2019 18:29  Pertti Miettinen

Hyvä Tuomo!
Olet näköalapaikalla. Onnea ja menestystä uuteen tehtävään.

T. senioriope Pertti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini