Blogi

Ehdokasvieraskynä: Ulla Kaukola

Share |

Maanantai 31.12.2018 klo 13:19 - Ulla Kaukola


Tikittävä aikapommi – perusasteen varassa olevat nuoret

Suomessa on iloittu työllisyysasteen noususta. Ilon määrää vähentää se, että nyt noususuhdanteen aikana parhaassa työiässä olevien 25-39 -vuotiaiden työllisyysaste on 10 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin ennen 1990-luvun lamaa. Suomessa on yhä 100 000 alle 30-vuotiasta nuorta, joilla ei ole II-asteen koulutusta. 40 % heistä ei ole työssä eikä opiskele. Joka vuosi noin 10 000 nuorta jää peruskoulun varaan – viidennes ikäluokasta. On vaarana, että he syrjäytyvät yhteiskunnasta kokonaan. Mitä matalampi koulutus nuorella on, niin sitä vaikeampaa hänen on löytää töitä.
Toisen asteen tutkinnon suorittaneella miehellä on kuusi vuotta pidempi työura kuin pelkän peruskoulun suorittaneella, naisilla ero on 10 vuotta. Pelkän perusasteen suorittaneiden mahdollisuudet saada työtä heikkenevät jatkuvasti, sillä kolmessakymmenessä vuodessa Suomesta on hävinnyt noin puoli miljoonaa työpaikkaa, joissa ei vaadita tutkintoa. Koulutus lyhentää työttömyysjaksoja ja mahdollistaa siirtymisen työstä ja ammatista toiseen.
On tullut aika tehdä peruskoulu-uudistusta vastaava koulu-uudistus ja pidentää oppivelvollisuutta kattamaan myös II-asteen opinnot. Kyse on investoinnista, joka maksaa itsensä takaisin korkeampana työllisyysasteena ja onnellisempina nuorina. Pelkällä peruskoululla ei yhteiskunnassa enää pärjää.
Ulla Kaukola

Kirjoittaja on Laurea-ammattikorkeakoulun lehtori, OAJ:n valtuutettu, luottamusmies, Vantaan kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla (sdp)

Linkki kotisivulle: http://www.ullakaukola.fi/
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini