Blogi

Mikä on kouluruokailun tulevaisuus?

Share |

Perjantai 5.10.2018 klo 8:40 - Jari Salminen


Yle svenska julkaisi aika tylyn tilaston kouluruokailusta 28.9. https://bit.ly/2N9Y709 Sen mukaan kaksikielisissä kunnissa iso osa oppilaista jättää ainakin kerran viikossa ilmaisen kouluruokailun väliin. Pahimmat kunnat ylsivät yli 40% Lähteenä oli THL:n  70000 lapselle teettämä kouluterveyskysely. Suomenkielinen yle.fi pisti vielä pahemmaksi koko Suomen tilastoilla 4.10. https://bit.ly/2OBBgiT  Jossain pitäisi hälytyskellojen soida, sillä ruokailulla on yhteys oppimistuloksiin. Kouluruoka on myös terveellistä ja saattaa olla joillekin päivän ainut terveellinen lämmin ateria.


Mistä tämä ilmiö johtuu?


Varsinkin suuremmilla paikkakunnilla kilpailevaa tarjontaa on paljon. Kun itse olin yläasteella Oulussa, niin kävimme jälki-istunnon uhallakin hakemassa herkkumunkkeja läheisestä leipomosta. Tänään keskustan koulujen läheltä löytyvät hampurilaisketjut, kebabbilat, pizzeriat ja lounasruokalat ja näiden lisäksi ruokakaupat, kioskit ja ehkä vielä se leipomo…


Tämän päivän nuorilla on enemmän rahaa käytettävissä kuin ennen, jolloin lounaasta voidaan maksaa. Vanhemmilla ei taas välttämättä ole tietoa, että ilmaisen kouluruokailun sijaan energiaa on haettu hyppytunnilla kokiksesta ja karkkipussista.


Kolmas syy on epävarma. Talouden tehostamisessa myös kouluruoka on joutunut syyniin. Näissä monitoimileikkureissa on voinut annoshinnan lisäksi myös laatu laskea? Tämä taas heijastuisi helposti kahden ensimmäisen kohdan kasvuna? Mene ja tiedä, ovathan kouluruokalat kokeneet samaan aikaan positiivisen muutoksen oppilasravintoloiksi. Mutta ei se auta, jos ruoka ei ole hyvää, kilpailijana on monikansallinen brändituote ja lisäksi lapsella on aika ja mahdollisuus.


Miten sinä olisit valinnut lapsena?


Neljäs huolestuttava seikka tuli esiin keskustellessani aiheesta opettajien kanssa. Myös osa opettajista on hylkäämässä kouluruokailun. Tällä jos jollakin on vaikutusta lapsiin ja heidän mielikuviin kouluruokailusta. Työnantaja ei sinänsä voi pakottaa opettajia ruokailemaan koulussa, mutta omilla toimillaan se voi kyllä myötävaikuttaa asiaan molempiin suuntiin. Eikä se silti auta, jos ruoka ei ole hyvää.


Jari Salminen

@JariSalminen1

Oaj Uudenmaan alueasiamies


jarisagrapieni80.jpg

Avainsanat: kouluruoka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini